Европейската комисия удължи с шест месеца свързаната с коронавируса за държавна

...
Европейската комисия удължи с шест месеца свързаната с коронавируса за държавна
Коментари Харесай

ЕК удължи с шест месеца Временната рамка за държавната помощ за коронавирус |

Европейската комисия удължи с шест месеца свързаната с ковид за държавна помощ. 

Рамката ще работи до 30 юни 2021 година В първичния си вид трябваше да работи до 31 декември 2020 година

Временната рамка бе призната при започване на коронавирусната пандемия на 19 март 2020 година, с цел да се поддържат стопанските системи на страните членки. 

Тя позволява на членките да подсигуряват, че всички типове предприятия имат достъп до задоволително ликвидност, както и да не разрешат на икономическата активност да стопира по време на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 и след него.

" Удължаваме периода на деяние на Временната мярка, с цел да се отговори на продължаващите потребности на бизнеса, като в същото време се пази единния пазар на Европейски Съюз ", съобщи изпълнителният зам.-председател Европейска комисия Маргрете Вестагер. 

С днешното удължение се вкарва и нова мярка, с която ще се разреши на страните да поддържат сдруженията, изправени пред спад на оборота си от минимум 30% за този интервал в съпоставяне със същия интервал на 2019 г. 

С поддръжката ще се поемат част от фискалните разноски на бенефициентите в оптимален размер от 3 милиона евро на дружество. Подпомагането на тези предприятия посредством краткотрайно вдишване на част от разноските им има за цел да се предотврати утежняването на техния капитал, да се поддържа стопанската им активност и да им се даде постоянна основа за възобновяване.

Междувременно разделът, посредством който се дава опция за подкрепяне на рекапитализация се удължава с три месеца до 30 септември 2021 г. 

Според краткотрайната противоепидемична мярка са позволени пет типа помощи - директни безплатни средства до 800 хиляди евро, гаранции за заеми, субсидирани обществени заеми, защитни ограничения за банките и краткосрочно експортно кредитно обезпечаване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР